dunning kuger sendromu nedir

dunning–kuger sendromu nedir?
dunning–kuger sendromu nedir? in cevabı

gerçekten bu dunning kruger sendromu nedir ? etrafımdakilerin/etrafındakilerin ; hatalı seçim yapıp birde bunun üstüne sanki çok iyi bir şey yapmışcasına davranmaları ve bir türlü hatalarını anlamamalarına verilen ismidir.

yok bu çok  ağır/alengirli oldu derseniz en duru hali ile cahil cesareti dediğimiz şeyin bir tık üstüdür yani üstüne tüy dikmek ve sonrasında da sana bakıp mazlum mazlum sırıtma eylemidir; zaten insanı dellendiren/asabını bozan o gözlerdeki anlamsız bakış (bu neden sinirlendi şimdi diyen bakış) ama tabii, çipil çipil – mazlum mu mazlum olanından ki bende ateşe atılan benzin etkisi yapmakta ama baş etmeye çalışıyorum.

buradan ulaşabileceğiniz vikipedi konu başlığındaki tanımda çok güzel bir anlatım ile; “Yetkin olmayan insanlar, vardıkları yanlış sonuçlar ve talihsiz seçimlerin yanlışlığını anlayabilecek kapasiteye sahip değillerdir.” görüşünü savunmaktadır.

bunun yanında hani sınav sonrası etraftakilere sorarsınız, sınav nasıl geçti diye; yapamadım, kötüyü diyenler hep çalışkanlar olur ve en yüksek notu alır ya bu noktada araştırma sonucunda aydınlanmış, şöyle ki;

cornell üniversitesi’ndeki öğrenciler arasında bir test yapıldı ve klasik “nasıl geçti?” sorusuna öğrencilerden yanıtlar istendi…

soruların yüzde 10’una bile yanıt veremeyenlerin “kendilerine güvenleri” müthişti. onların “testin yüzde 60’ına doğru yanıt verdiklerini” düşündükleri; hatta “iyi günlerinde olmaları halinde yüzde 70 başarıya bile ulaşabileceklerine inandıkları” ortaya çıktı. soruların yüzde 90’ından fazlasını doğru yanıtlayan-lar ise “en alçak gönüllü” deneklerdi; soruların yüzde 70′ ine doğru yanıt verdiklerini düşünüyorlardı. www.aktuelpsikoloji.com sitesinden alınmıştır.

yani dunning kuger sendromu nedir?  etrafınızda yanlış kararlar verip bu yanlışlarını anlayamayıp birde etrafına b.k atan, v.b. (içinizden arkadaş ülkede başından sonuna bu tiplerden dolu dediğinizi duyar gibiyim) insanlara sinirlenmemektir, çünkü bir sonuç alamayacağını olanın canım sinirlerine olacağını bilmektir. ayrıca yıllar boyunca girdiğim sınavlardan sonra “iyi geçmedi” deyip  çok iyi notlar alan, benim de arkalarından sevgilerimi sunduğum tüm arkadaşlardan özür dilemem gerektiğini hatırlatan bilimsel bulgudur…

keyifli hafta sonları.

  • aktuelpsikoloji.com un ilgili yazısı için şuradan buyurun.
  • kedi resminin sahibi Mr hepe nin tüm fotoğrafları için buradan buyurun.

Yayımlandı

kategorisi

, , ,

yazarı:

Yorumlar

Bir cevap yazın