geçen gün bir kaynak sitede dolaşırken (warez sitesi de diyebiliriz 🙂 ) sitenin dindar bir site olduğunu farkettim aklıma şu soru takıldı; telif hakları. daha doğrusu yazılım telifi konusu takıldı. buna dini bir bakış açısıyla bakıp peki dinen bu konu nasıldır dedim. bunun üstüne bilgisayar kullanmayı bilen bunun yanında yazılım telifinden de anlayan dini bilgisine güvendiğim birine sordum; “dinde(müslümanlıkta) telif hakkına nasıl bakılır” diye
aldığım cevap şöyleydi ; “müslümanlık emreder ilimi bulun okuyun neredeyse oraya gidin der” . buraya kadar tamam zaten bildiğimiz klişe bir sözdür bu . ” her bilgide ondan önceki bilginin hakkı saklıdır ve bu bilginin doğumunda daha önceki bilgiden yararlanıldığı için bu bilgide kamunundur” cevabı üstün “peki dedim dos( ilk işletim sistemlerinden) tan önce hiçbir işletim sistemi yoktu mesela ” ki bu bilgisayar bilgisinin ana kaynağı yapmazmıydı microsoft u ki o zaman yazılım telifi konusunda yazılım bilgisinin kamuya ait olma durumunu ortadan kaldııyordve sonuç olarak günümüzde ve ondan önceki bir birçok yazılımda bir sürü insan çalışmış ve birçok emek verilmişti yazılımları korsan kullanmak onların emeğine saygısızlık veya emeklerini çalmak sayılmazmıydı. cevap şuydu; ” eğer yazılım korsanlığından para kazanılıyorsa zaten bu günah yani dinen yasak diyebileceğimiz birşeydir ama kullanmak kamu yararınadır, ilk yazılımın yazılması için bir bilgisayar üretilmesi ve ilk bilgisayarın üretilmesi için de bir çok bilimsel çalışma yapılması gerekmedi mi yani bilgisayar yapımı bir günde yapılmadı ondan önceki bilgilerden yararlanıldı ve günümüz yazılımları da bunların üstüne eklendi, tabii eğer durumun varsa telif ücreti öde ama durumun yoksa zaten bilgi kamunun dur. dinen aslında bir sakınca yoktur tabii bu işten para kazanmaman gerekir (korsan cd satmak)”
işte aklıma gelen ilginç bir soru telife ilginç bir bakış açısı ve aldığım cevap tabii başka görüşleri olan varsa benimle paylaşırlarsa sevinirim…
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.